Wat kost een bedrijfsfilm? Waar moet ik op letten en wat is het verschil tussen een goedkope bedrijfsfilm en een high-end video?
Het is altijd goed om te kijken naar het recente werk van het bedrijf waar je een offerte opvraagt. Dat geeft namelijk al een redelijk goed beeld van wat ze kunnen en waar ze ervaring mee hebben. Natuurlijk is video wel altijd maatwerk, dus het is aan te raden om je niet teveel vast te houden aan de voorbeelden van het bedrijf, dat zijn namelijk ook video’s die tot stand zijn gekomen op basis van de wensen van de klant. Kijk dus vooral naar de algehele kwaliteit en uitstraling om te bepalen of het aansluit op je wensen en let niet op de details/inhoud, want dat is maatwerk.
Waarom een bedrijfsfilm een goed idee is?
Toch moeten we nog even kwijt dat het top is dat je deze blog leest! Je bent je waarschijnlijk aan het oriënteren om een bedrijfsfilm te laten maken, maar wat kost een bedrijfsfilm? Een professionele video speelt een steeds belangrijkere rol in zowel de externe als interne communicatie van bedrijven, dat merk je overal om je heen. Zo heb je onder andere YouTube, Instagram en Tiktok waarbij het vooral draait om de beelden, en niet om de teksten.
Als jij als bedrijf je verhaal zo effectief mogelijk wil overbrengen op de potentiële klant, dan zul je dus gebruik moeten maken van visuele beelden. Een van de beste manieren om dit te doen is door middel van een bedrijfsfilm. Hiermee kan je namelijk in een paar minuten tijd je bedrijf van
binnen én buiten laten zien aan de (potentiële) klant. Daarnaast kan je deze content voor verschillende marketingdoeleinden inzetten, zoals je website, social media kanalen, narrowcasting schermen, advertenties, presentaties, etc.
Het kan goed zijn dat je je op dit moment alleen maar aan het verdiepen bent of gewoon een prijs nodig hebt om intern te bespreken. Dus, wat kost een bedrijfsfilm? Daar vertellen wij je graag meer over!
Welke kosten komen kijken bij het maken van een bedrijfsfilm?
Om te weten te komen welke kosten komen kijken bij het maken van een bedrijfsfilm is het goed om onze werkwijze erbij te pakken. Wij werken vrijwel altijd via onderstaand stappenplan en per stap lichten we toe wat er gedaan wordt en welke kosten hierbij horen.
Brainstorm
Nadat de offerte akkoord is hebben we vaak al een idee van jullie wensen. Hier gaan we samen op voortborduren tijdens een brainstorm. Het doel van deze brainstorm is om ideeën voor de video te bedenken en dit ook al zo veel mogelijk concreet te maken af te kaderen.
Draaiboek / script
Vervolgens gaan wij aan de slag met het uitwerken van het concept, het draaiboek en het script. Hierin staat wat we gaan filmen, wat het verhaal is, wat er allemaal benodigd is om dit te realiseren en daarbij ook een planning.
Opnames
Nadat het concept akkoord is kunnen de opnames plaatsvinden. De kosten van de opnames zijn afhankelijk van de locatie(‘s), het aantal draaidagen, aantal mensen/specialisten en de benodigde apparatuur.
Montage
Nadat de opnames erop zitten gaan we terug naar kantoor, waar alle beelden vervolgens uitgezocht en geclusterd worden. Van daaruit gaat de video editor aan de slag met het vormen van de video in de montage. Hier komt dan ook alles samen, van muziek tot beeld. Aan de hand van het concept hebben we op voorhand al een goed beeld bij de hoeveel tijd dat er in de montage zal zitten.
Oplevering
Via Wetransfer ontvang je van ons de eerste versie van de professionele video, waarna er nog ruimte is voor feedback.
Deze onderdelen samen vormen de totaalprijs van de video, waarbij geldt; hoe uitgebreider, hoe meer uren erin gaan zitten, hoe meer apparatuur benodigd zal zijn en dus hoe hoger de prijs zal zijn (de kwaliteit van de video en de boodschap wordt natuurlijk beter als er budget is, om het zo goed mogelijk aan te pakken). Natuurlijk is het ook mogelijk om onze puur als uitvoerende partner in te zetten, waarbij wij enkel de opnames en montage verzorgen.
Wat kost een bedrijfsfilm? Een realistische vanaf prijs is ongeveer €950 voor één halve dag opnames (zonder voorbereiding) en één dag montage, inclusief rechtenvrije muziek. Hieronder staat een voorbeeld van een professionele video die qua prijs in de buurt ligt van de vanaf prijs.
Wat levert het op?
Het is minstens zo belangrijk om te benoemen wat een bedrijfsfilm oplevert. Daarmee kun je beter inschatten wat een dergelijke video je waart is en wat het je bedrijf kan brengen.
- het is een laagdrempelige en boeiende manier om je doelgroep kennis te laten maken met je
bedrijf - een video op je website draagt bij aan het behalen van betere Google-posities
- een bedrijfsfilm is breed inzetbaar; website, social media, narrowcasting schermen,
advertenties, presentaties, etc. - een bedrijfsfilm gaat jarenlang mee (mits er goed over nagedacht is)
- je kan makkelijk nieuwe potentiële klanten informeren over je bedrijf door ze de bedrijfsfilm te laten zien/mee te sturen
- een video kan daarnaast ook veelgestelde vragen beantwoorden of de werkwijze toelichten en daarmee support vragen verminderen of bezwaren wegnemen
Meer weten over waarom een professionele video een goed idee is? Lees dan onze blog ‘Waarom een
bedrijfsfilm? 5 redenen!’ of ‘8 redenen waarom jij een bedrijfsfilm moet laten maken’.
Wat zijn de kosten om een bedrijfsfilm te laten maken?
Eerder is benoemd welke kosten er allemaal zijn voor het maken van een bedrijfsfilm. Het grootste
deel van de kosten zit in de arbeidskosten, de specialisten die aan het werk gaan. Daarnaast worden er kosten in rekening gebracht voor de benodigde apparatuur. Professionele apparatuur is niet goedkoop, vandaar dat dit ook wordt meegenomen in het kostenplaatje. En ten slotte zijn er nog reiskosten die bepaald worden aan de hand van de locatie(s) waar naartoe gereden moet worden voor de opnames.
Het is dus een optelsom van bovenstaande, wat wij altijd geheel transparant uitwerken in onze offerte. Het voordeel is dat we samen altijd naar een vorm kunnen toewerken die past bij je budget.
De doorlooptijd van een bedrijfsfilm verschilt aan de hand van hoe uitgebreid het aangepakt wordt en wat de wensen zijn. Op het moment dat bovenstaande werkwijze helemaal doorlopen wordt duurt het al snel 4 weken om de video te realiseren (gezien de plannen, feedback, etc.). Een simpele productie kan zelfs binnen enkele dagen gerealiseerd worden.
Hoelang heb je nodig voor het filmen van een bedrijfsfilm?
De doorlooptijd van een bedrijfsfilm verschilt aan de hand van hoe uitgebreid het aangepakt wordt en wat de wensen zijn. Op het moment dat bovenstaande werkwijze helemaal doorlopen wordt duurt het al snel 4 weken om de video te realiseren (gezien de plannen, feedback, etc.). Een simpele productie kan zelfs binnen enkele dagen gerealiseerd worden.
Onderstaande video (gemaakt voor Chess) is een voorbeeld van een redelijk uitgebreide productie waarbij alle stappen doorlopen zijn en waarvoor 1,5 draaidagen nodig waren. Er is ook nog gewerkt met een designer en een animator die de animatie overlay verzorgd hebben in de professionele video. De doorlooptijd van akkoord offerte tot oplevering kwam neer op 6 weken.
De doorlooptijd is dus afhankelijk van enerzijds de beschikbaarheid van het videoproductie bedrijf, aantal draaidagen, locaties en de beschikbaarheid van de klant. Het is belangrijk om voor een bedrijfsfilm de tijd te nemen en het goed uit te denken. Een overhaast geproduceerde video levert vaak niet de beste kwaliteit op, alhoewel spoedklussen tegelijkertijd lekker uitdagend zijn (daar houden wij ook wel van).
Hoeveel uur nodig voor het produceren van een bedrijfsfilm?
Hoeveel uur uiteindelijk nodig is voor het produceren van een bedrijfsfilm hangt opnieuw weer af van de wensen en het budget. Stel je gaat uit van een brainstorm, uitwerken draaiboek en script, één dag opnames en montage; dan kom je uit op ongeveer 48 uur. Zijn de opnames complexer en zijn er modellen, extra mensen of apparatuur nodig, dan loopt dit verder op. Wil je een video combineren met aanvullende animaties in beeld, zoals tekst, 3D renders of 2D animaties? Dan komt hier nog een ontwerpfase en het animeren bij kijken, van bijvoorbeeld 32 uur.
Bovenstaande omschrijving is een uitgebreid voorbeeld, maar het kan ook veel makkelijker en sneller. Het is geheel afhankelijk van de wensen. Onderstaande video is een voorbeeld van een video waar geen brainstorm en concept aan vooraf is gegaan. Puur de camera mee op pad en ter plekke bedenken wat we gaan doen. Bij deze video is er één dagdeel gefilmd en één dag gewerkt aan de montage. In dat geval kom je uit op maar 9 uur, exclusief muziek en reiskosten.
Zoals je ziet bepaalt de aanpak en het aantal uren een groot deel van het antwoord op de vraag wat een bedrijfsfilm kost. We kunnen dus alle kanten op met jouw professionele video.
Wat rekent ToComfy? Ons uurtarief
Ook wij van ToComfy werken met een uurtarief. In deze betaalde uren zullen wij het best mogelijke eindproduct neerzetten. Je betaalt hetzelfde uurtarief voor het filmen van de bedrijfsfilm als voor het editen van de video en de rest van het proces, dat is wel zo makkelijk. Wij rekenen voor het maken van een bedrijfsfilm €85 per uur excl. BTW.
Verschil tussen simpele en complexere bedrijfsfilms, een belangrijk aspect in het antwoord op de vraag: wat kost een bedrijfsfilm?
Het grootste verschil tussen een simpele en complexere bedrijfsfilm is de voorbereiding en de mate waarin de video en het verhaal goed uitgedacht is. Daarnaast zit er natuurlijk ook verschil in de uitvoering. Waar je bij een simpele video aan één halve of hele dag opnames op één locatie genoeg hebt, wordt er bij een complexere video extra tijd besteed aan de uitstraling, belichting en vaak ook op meerdere locaties of tijdsstippen gefilmd.
Hierdoor blijven simpelere bedrijfsfilms iets oppervlakkiger en laten ze vooral de sfeer zien van een bedrijf. Waar bij een complexere professionele video echt een unieke video wordt neergezet waarbij alles goed uitgedacht is, van verhaal tot beeld.
Wat kosten bedrijfsfilms bij Tocomfy?
Eerder in deze blog hebben we al een aantal voorbeelden gegeven en zoals je ziet is het erg uiteenlopend. Daarom geven we je graag een richtlijn mee om in te schatten aan wat voor prijs je moet denken.
- De vanaf prijs is ongeveer €950 voor een video zonder voorbereiding/concept, gebaseerd op één dagdeel filmen. Je hebt in dit geval een video die er goed uit ziet maar niet echt een verhaal verteld, het is vooral gericht op de sfeer die met het beeld wordt overgebracht.
- Een gemiddelde (simpele) bedrijfsfilm komt neer op ongeveer €2500, hierbij is er een korte brainstorm en wordt er globaal beschreven wat er in beeld gebracht gaat worden of gezegd dient te worden voor de camera, vervolgens is er één opname dag en de montage van de video.
- Een complexere bedrijfsfilm kan gerealiseerd worden vanaf ongeveer €3600. Hierbij is er een brainstorm, wordt het concept goed uitgewerkt, is er één draaidag en de montage van de video. Dit kan verder oplopen met extra draaidagen, extra edits (varianten), animaties, etc.
Wat kosten bedrijfsfilms gemiddeld? Voor €2500 kun je een goede bedrijfsfilm laten maken. Op basis van onze ervaring is dit een gemiddelde waarbij ruimte is voor een brainstorm, het uitwerken van een draaiboek, één dag opnames (zonder assistent), montage, rechtenvrije muziek en feedback. Het is hierbij wel goed om te vermelden dat een professionele video altijd maatwerk is, de kosten zullen dus geheel afhankelijk zijn van je wensen, het aantal benodigde draaidagen en apparatuur. Breed genomen lopen de kosten van een bedrijfsvideo bij Tocomfy uiteen van €2.500 tot €40.000, dit geheel afhankelijk van de complexiteit van de video.
Op de vraag, wat kost een bedrijfsfilm is dus geen kant en klaar antwoord. Maar middels een eerste gesprek kunnen we hier heel snel een inschatting van maken.
Vrijblijvende afspraak inplannen?
Wij hebben zojuist uitgelegd wat de mogelijkheden en kosten zijn van bedrijfsfilms. Wil jij de stap zetten om een professionele video te laten maken voor je bedrijf? Dan denken wij graag geheel vrijblijvend met je mee. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Tot snel!
Veelgestelde vragen over een bedrijfsfilm
Wat kost het maken van een bedrijfsfilm?
De kosten van het maken van een bedrijfsfilm hangen af van een hele hoop zaken. Zo werken wij graag met een stappenplan om een fantastisch resultaat te kunnen garanderen. Het grootste gedeelte van de kosten zijn de arbeidskosten van de specialisten die te werk gaan. Daarnaast gebruiken wij kostbare professionele apparatuur en maken we eventuele reiskosten. Door een offerte aan te vragen, kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden. Hierdoor werken we altijd binnen jouw budget. De vanaf prijs is ongeveer €950 voor een video zonder voorbereiding/concept, gebaseerd op één dagdeel filmen.
Wat is het verschil tussen simpele en complexere bedrijfsfilms?
Een complexere bedrijfsfilm kost meer voorbereiding: het verhaal van de video is goed uitgedacht. Daarnaast is een ander groot verschil de uitvoering: de simpele bedrijfsfilm heeft minder locaties en opnametijd nodig. Bij een complexe video wordt er veel tijd besteed aan uitstraling, belichting en de opnames.