De beste AI-hulpmiddelen voor videobewerking van 2025

Er zijn veel tools die beweren dat ze de nieuwste AI-technologie gebruiken en jouw werk kunnen versnellen, echter zijn er maar weinig tools die hier daadwerkelijk gebruik van maken. In deze blog vertellen we alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI voor videobewerking.

Hoe kunnen AI-hulpmiddelen mij helpen met video’s bewerken?

Dit is een veelgestelde vraag. De meeste mensen denken bij AI-hulpmiddelen aan het laten genereren van teksten of afbeeldingen en begrijpen nog niet helemaal wat AI kan betekenen voor video. Bij video werkt het namelijk ook op een andere manier, want het laten genereren van video’s werkt simpelweg gewoon niet goed met AI. Je kunt zeker video’s genereren, maar deze zijn dan niet foutloos. Echt iets genereren met AI wat goed en bruikbaar is in het bedrijfsleven kan simpelweg nog niet. AI kan je wel helpen met het versnellen van sommige werkprocessen, denk hierbij aan:

  • Het ondertitelen van de video;
  • Het knippen van beelden met meerdere camera aanzichten;
  • Het geluid van de video bewerken;
  • Kleuren van de video bewerken;
  • Beeldkwaliteit verhogen.

Kan AI mijn video ondertitelen?

Dit kan zeker! AI kan je video analyseren en je video ondertitelen in de gesproken taal. Tegenwoordig herkent AI bijna alle talen. Helaas is dit nog niet één druk op de knop en klaar is kees. AI werkt goed, maar is niet foutloos en dit heeft meerdere redenen. Hiervoor moet je audio aan verschillende eisen voldoen. Onderstaande punten kunnen je helpen om de meeste kans van slagen te hebben met het gebruiken van AI voor video ondertiteling.

  • Duidelijk praten
  • Een goede microfoon gebruiken
  • Geen tot weinig achtergrondgeluid
  • Geen andere stemmen of gesprekken op de achtergrond
  • Praten zonder dialect


Als je de bovenstaande punten goed voor elkaar hebt kan AI nog steeds wat fouten bevatten, maar deze kun je zelf gemakkelijk aanpassen. Op deze manier werkt het altijd versnellend, dus ook als je de bovenste punten niet goed op orde hebt. Heel veel edit programma’s bieden deze functie aan, wij hebben ervaring met de programma’s Premiere pro, DaVinci Resolve en Submagic. Het voordeel van Premiere pro en DaVinci Resolve is dat AI een optie is die in het programma verwerkt zit en dus ook geen extra kosten met zich meebrengt. Het voordeel van een programma, zoals Submagic is dat het ook automatische animaties kan toevoegen wat goed is voor social media.

Kan AI mijn podcast bewerken?

AI kan je podcast automatisch bewerken, ook als er gebruik wordt gemaakt van verschillende aanzichten. Dit gaat gemakkelijk in zijn werk, want je kunt dit hulpmiddel toevoegen als een plugin in je edit programma. Bijvoorbeeld bij Premiere pro is dit de plugin AutoPod.

Als je de plugin hebt toegevoegd kun je aangeven hoeveel sprekers er zijn en welke camera welke spreker ziet. Als je alles goed hebt ingesteld word je podcast automatisch bewerkt. Er wordt gewisseld tussen de camera aanzichten, zodat de spreker die praat altijd in beeld is. Zelfs als je een overzicht shot hebt waarbij meerdere mensen tegelijkertijd praten, worden alle sprekers in beeld gebracht.

Dit soort plugins kosten wel geld, daarom raden wij ook altijd aan om het eerst te testen met een proefversie om te kijken of het daadwerkelijk werkt voor jou. Het is wel van belang dat de video’s worden opgenomen zodat de hulpmiddelen er wel iets mee kunnen. Een tip van ons is dat het niet werkt als je twee camera’s gebruikt en het geluid maar met één camera opneemt. Op deze manier snapt het hulpmiddel niet dat hij moet wisselen van camera aanzicht, bij verschillende sprekers.

Kan AI het geluid van mijn video bewerken?

Met AI-hulpmiddelen kun je tegenwoordig veel op het gebied van audio. Veel microfoons doen dit al uit zichzelf, zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, als je gaat bellen en er is veel achtergrondgeluid dan wordt dit automatisch weggefilterd of bijvoorbeeld een drone die het geluid van zijn eigen propellers wegfiltert.

Je kunt tijdens het bewerken van je video’s ervoor zorgen dat AI het achtergrondgeluid verwijderd. Het is ook mogelijk om je geluid een effect te geven, zodat het opgenomen lijkt in een studio. AI kan ook je muziek inkorten, dit is erg handig als je bijvoorbeeld een video hebt van twee minuten en je muziek drie minuten duurt. Uit ons ervaring weten we dat Premiere pro dit standaard op een goede manier kan.

Tegenwoordig zit deze technologie verwerkt in veel edit programma’s. Wij maken veel gebruik van DaVinci Resolve en Premiere pro. Onze ervaring is dat DaVinci Resolve beter is met het bewerken van de opgenomen stem en dat Premiere pro weer beter is met het inkorten van muziek. Belangrijk om te weten is dat edit programma’s nieuwe updates blijven hebben op het gebied van AI. Dit is gunstig voor jou als editor, omdat de programma’s hierdoor steeds beter en uitgebreider worden.

Kan AI de kleuren van mijn video bewerken?

Het automatisch laten bewerken van de kleuren is gemakkelijk en snel. Als je beelden RAW of in LOG opneemt dan is het ideaal als de kleuren bewerkt worden door AI, om dit zelf te doen kost veel werk.

In onze ogen is het zonde om de kleuren automatisch te laten bewerken, want dan kun je beter de video opnemen in een standaard kleurprofiel, zodat dit gehele proces overgeslagen kan worden. Het idee van LOG of RAW filmen is dat je zoveel mogelijk informatie hebt, zodat je de video met bewerken nog de look en feel kunt geven die bij jou of de klant past. Als je het gebruikt als ondersteuning kan het wel efficiënt zijn en het zorgt ervoor dat je vanuit een andere hoek naar je beeld materiaal kunt kijken. Een tip van ons is het gebruiken van automatische witbalans. Dit zorgt ervoor dat wit echt wit is en je niet zo’n warm(geel) of koud(blauw) beeld krijgt. In sommige gevallen wil je juist dat het wat warmer of kouder is en dan kun je het gemakkelijk aanpassen naar wat goed bij het verhaal past. AI kan je zeker helpen met het bewerken van je kleuren, maar dit volledig laten doen is zonde van het opnemen in RAW of LOG.

Kan AI beeldkwaliteit verhogen?

Dit is ideaal voor oud of slecht beeldmateriaal. Hier zijn veel AI-hulpmiddelen voor, sommige zijn verwerkt in grote edit programma’s en sommige kun je gemakkelijk online gebruiken. Vmake.ai is een online versie waarbij je de video kunt uploaden en hem terugkrijgt zonder achtergrond of in een hogere kwaliteit. Dit is ideaal als je video een slechtere kwaliteit heeft doordat je bijvoorbeeld in het donker hebt gefilmd of als je een oude video gebruikt.

DaVinci Resolve heeft standaard een ruis onderdrukking in hun programma verwerkt zitten, waarmee je de korrels uit het beeld kunt weghalen en het er mooier uitziet. Dit is ideaal als je in het donker gefilmd hebt, want dan krijg je sneller een korrelig beeld. Wil je nu een video in het donker opnemen zonder dat je hier last van hebt, dan kun je ook gebruik maken van professionelere camera’s.

Conclusie

AI-hulpmiddelen zijn niet meer weg te denken in 2025 als het gaat om het bewerken van video’s. Er zijn nog veel meer mogelijkheden met AI en er zullen ook steeds meer mogelijkheden bijkomen. Het is belangrijk dat AI echt als hulpmiddel gezien wordt, want het is nog niet ver genoeg om alles voor je uit handen te nemen.

Heb je professioneel camera apparatuur nodig? Dan kunnen wij je uit de brand helpen. Het is namelijk ideaal om een camera te huren als je deze nodig hebt, en bij ons is dit mogelijk! Ook als je niet de ervaring hebt om met professionele camera’s aan de slag te gaan, nemen wij graag de videoproductie uit handen. Neem een kijkje op onze videoproductie pagina om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Facebook
LinkedIn
Wat je misschien ook interessant vindt